Sklizeň a původ
Lístky Purple Beauty byly sklizeny v čínské provincii Yunnan v dubnu 2024.
List
Uhlově černofialový list je dlouhý, lehce zvlněný, s občasnými stříbřitými tipsy. Po vylouhování se jeho barva změní na světle zelenou. Vůně suchého listu je nasládlá a dřevitě kouřová. Vylouhované lístky voní jako les po dešti, jemně hořce po bylinkách a ženšenu.
Nálev
Nálev má magicky šedofialovou barvu. Voní sladce mechově a lehce kořeněně. Jeho chuť je výrazná, bylinná a jemně hořká. Připomene vám luční květiny, pampeliškové listy a jetel. V ústech zanechává příjemný očistný pocit, který je v závěru lehce nasládlý. Dochuť je dlouhá a jemně svíravá.
Kulinářské doporučení
Purple Beauty je ideální čaj pro klidné odpoledne. Příjemně jej lze popíjet k prostým rýžovým jídlům nebo kešu oříškům. Doporučujeme ho i jako digestiv.
Historie čaje
Lístky byly sklizeny z čajovníkové variety vyšlechtěné z fialového Puerhu. Při zpracování prošly procesem zvaným
Zabití zeleně neboli
Sha Qing, který je vlastní zeleným Puerhům. Následně se čaj sušil na slunci a poté zpracoval již jako polozelený čaj. V konečném výsledku se Purple Beauty nachází na pomezí Oolongu typu Da Hong Pao a fialových Puerhů.
Lístky mají fialovou barvu kvůli vysokému obsahu pigmentu antokyanu, který barví například i u nás rostoucí pomněnky a projevuje se též charakteristickou hořkostí. Kvůli ní byla zpočátku tato odrůda hodnocena jako pro čaj nevhodná.
V roce 1985 vyšlechtili v yunnanském ústavu pro výzkum čaje čajovník s fialovými tipsy, listy a řapíky. Lístky následně zpracovali tak, aby získali tmavě zelený, pečený čaj s částečnou fermentací. Suché lístky dostaly temně fialovou barvu, dávaly fialový nálev, a čaj proto získal jméno
Fialová kráska.
Nápadné vyčnívající žilky na listech této čajovníkové variety se podobají žilkám divoce rostoucího čajovníku. Rostliny jsou odolné proti zimě, suchu a nemocem. V roce 1991 experimenty v Yunnanském ústavu pro medicínu ukázaly, že nálev Purple Beauty výrazně pomáhá snižovat krevní tlak, a zájem o pěstování této čajovníkové variety i poptávka po čaji z ní na trzích vzrostla.
Trvanlivost
Purple Beauty Oolong je čaj ideální k dlouholeté archivaci. Při dobrém uskladnění v uzavřené krabičce se bude jeho chuť i vůně postupem let vyvíjet a získávat na kvalitě.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna a půl zarovnané polévkové lžíce), zalijte vodou o teplotě 90-100 °C a nechte louhovat ideálně 2–3 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy.
K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou
Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte pouze krátce, první 2–3 nálevy přibližně 5–10 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít až desetkrát.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.