Mao Čcha z hory Jang Tcha Šeng Pchu-erh neboli zelený, případně surový puerh ze stromů starých 60 až 100 let.


Mao Čcha je základní materiál pro výrobu puerhů. Na slunci sušené lístky obsahují mnoho tipsů a nálev je silně povzbuzující. Hodí se k okamžitému pití a ještě lépe k dlouhodobé archivaci, neboť má velký potenciál zrání.

Sklizeň a původ

Lístky byly sklizeny na jaře 2019 na hoře Jang Tcha v oblasti Ťing Ku, v čínské provincii Jün-nan.

List

Nestejnoměrně dlouhé, šedozelené až hnědé lístky se sbírají s řapíky a jsou lehounce zkroucené. Najdete v nich velké množství žlutostříbrných tipsů. Jejich vůně je příjemně sladkoslaná a lehce animální. Po vylouhování se v ní objeví mírně zakouřené tóny a vůně vám připomene vlhké seno.

Nálev

Slabě zakalený nálev má jiskřivě okrovou barvu. V jeho vůni převládají tóny propolisu až medu, jemného koření a santalu. Po více nálevech se objeví i lehká kouřová stopa. Chuť je plná, silná, bez hořkosti a trpkosti. Okamžitě v ní ucítíte máslové tóny a jemnou stopu kouře. Dochuť je trochu tříslovitá, sladká a plná.

Kulinářské doporučení

Čaj je ideální v kombinaci se zeleninovým sendvičem a lehkými svačinami. Je silně povzbuzující, a proto se hodí ke studiu nebo dlouhé duševní i fyzické práci.

Podobné čaje

Meng Kchu Mao Čcha je ideální pro milovníky sladších a jemných puerhů. Mao Čcha z hory Jang Tcha je ve srovnání s ní drsnější, říznější a má větší potenciál k zrání.

Historie čaje

Mao Čcha je základní materiál pro výrobu zelených Šeng (surových) puerhů. Po ruční sklizni, třídění a zavadnutí se čaj zpracuje tradiční metodou zvanou Ša Čching (pinyin: Sha Qing) neboli Zabití zeleně. Lístky se vloží do žhavé pánve zvané wok a tam se promíchají. Poté se rozloží na bambusové rohože a po několik týdnů se na slunci suší. Následně se znovu protřídí. Výsledná Mao Čcha se může lisovat, prodávat sypaná nebo uložit do archivu k dalšímu zrání. Se sypanou Mao Čchou určenou rovnou k popíjení se setkáte spíše výjimečně. Většinou je příliš syrová, drsná, trpká, málo kvalitní a potřebuje delší zrání, nebo se lisuje společně několik druhů dohromady, aby se docílilo lepší chuti. Naše Mao Čcha z hory Jang Tcha vás však svou chutí uchvátí již nyní. O čaji Puerh lze mluvit pouze tehdy, když jsou lístky vypěstovány v čínské provincii Jün-nan na stromech určených pro výrobu tohoto druhu čaje. Je to výjimečný čaj nejen kvůli své chuti. Se zeleným puerhem si nekupujete pouze čaj, ale i investici. Jak Mao Čcha neboli zelený puerh stárne, roste jeho kvalita a lístky získávají na ceně.

Trvanlivost

Trvanlivost Šeng puerhů je neomezená. S postupujícím časem lístky i nálev tmavnou a získávají charakter podobný tmavým Šu puerhům. Chuť nabývá na plnosti a hloubce, mizí zelenkavé tóny. Jedná se o ideální čaj pro dlouhodobou archivaci.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–6 gramů čaje (přibližně dvě polévkové lžíce), zalijte vodou o teplotě 100 °C a nechte louhovat asi 2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte pouze krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít více než desetkrát.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den v 16 hodin. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách. Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.
  • Mapa místa původu čajeMapa místa původu čaje
  • Ukázka balení

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz