Sklizeň a původ
Lístky byly sklizeny na jaře 2019 na hoře Jang Tcha v oblasti Ťing Ku, v čínské provincii Jün-nan.
List
Nestejnoměrně dlouhé, šedozelené až hnědé lístky se sbírají s řapíky a jsou lehounce zkroucené. Najdete v nich velké množství žlutostříbrných tipsů. Jejich vůně je příjemně sladkoslaná a lehce animální. Po vylouhování se v ní objeví mírně zakouřené tóny a vůně vám připomene vlhké seno.
Nálev
Slabě zakalený nálev má jiskřivě okrovou barvu. V jeho vůni převládají tóny propolisu až medu, jemného koření a santalu. Po více nálevech se objeví i lehká kouřová stopa. Chuť je plná, silná, bez hořkosti a trpkosti. Okamžitě v ní ucítíte máslové tóny a jemnou stopu kouře. Dochuť je trochu tříslovitá, sladká a plná.
Kulinářské doporučení
Čaj je ideální v kombinaci se zeleninovým sendvičem a lehkými svačinami. Je silně povzbuzující, a proto se hodí ke studiu nebo dlouhé duševní i fyzické práci.
Podobné čaje
Meng Kchu Mao Čcha je ideální pro milovníky sladších a jemných puerhů. Mao Čcha z hory Jang Tcha je ve srovnání s ní drsnější, říznější a má větší potenciál k zrání.
Historie čaje
Mao Čcha je základní materiál pro výrobu zelených Šeng (surových) puerhů. Po ruční sklizni, třídění a zavadnutí se čaj zpracuje tradiční metodou zvanou
Ša Čching (pinyin: Sha Qing) neboli
Zabití zeleně. Lístky se vloží do žhavé pánve zvané wok a tam se promíchají. Poté se rozloží na bambusové rohože a po několik týdnů se na slunci suší. Následně se znovu protřídí. Výsledná Mao Čcha se může lisovat, prodávat sypaná nebo uložit do archivu k dalšímu zrání.
Se sypanou Mao Čchou určenou rovnou k popíjení se setkáte spíše výjimečně. Většinou je příliš syrová, drsná, trpká, málo kvalitní a potřebuje delší zrání, nebo se lisuje společně několik druhů dohromady, aby se docílilo lepší chuti. Naše Mao Čcha z hory Jang Tcha vás však svou chutí uchvátí již nyní.
O čaji Puerh lze mluvit pouze tehdy, když jsou lístky vypěstovány v čínské provincii Jün-nan na stromech určených pro výrobu tohoto druhu čaje. Je to výjimečný čaj nejen kvůli své chuti. Se zeleným puerhem si nekupujete pouze čaj, ale i investici. Jak Mao Čcha neboli zelený puerh stárne, roste jeho kvalita a lístky získávají na ceně.
Trvanlivost
Trvanlivost Šeng puerhů je neomezená. S postupujícím časem lístky i nálev tmavnou a získávají charakter podobný tmavým Šu puerhům. Chuť nabývá na plnosti a hloubce, mizí zelenkavé tóny. Jedná se o ideální čaj pro dlouhodobou archivaci.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–6 gramů čaje (přibližně dvě polévkové lžíce), zalijte vodou o teplotě 100 °C a nechte louhovat asi 2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy.
K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou
Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte pouze krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít více než desetkrát.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den v 16 hodin. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.